Thursday, May 27, 2010

bloody thursday

New problem arose. Now with i-20.
The previous one with mantoux test negative/positive.
Menguji kesabaran betul hari-hari cuti. I'll be going to inti often after this, I guess.

Iklan maxis. Its true what Dato' Soh Chin Aun said.
"There's no point for telling everybody that we have to play our best for the country,
what is more important is... show it..."
Unity in the 70's and 80's is quite good esp in sports.
Santokh Singh, Soh Chin Aun, Mokhtar Dahari, R. Arumugam.
They played as a great team back then. A multiracial.

Talentime by Yasmin Ahmad is quite good. I kinda like it.
Issues that were brought up in the movie are real I guess.
Which triggered me to read once again a book by Syed Husin Ali,
"Ethnic Relations in Malaysia: Harmony & Conflict"

Selamat bercuti. Selamat belajar. Selamat segala.
Semoga hal aku settle dgn bagus. Amin... Amin... Amin...
Akhir kata, mencarut membahayakan kesihatan dan hati. :)

Sunday, May 23, 2010

=|

=|

Saturday, May 15, 2010

Since 6th may, I've watched:

Forgetting Sarah Marshall
The Ugly Truth

Couples Retreat

My Mom's New Boyfriend

The Proposal

The Accidental Husband

The Holiday

She's Out of My League

The Bounty Hunter

Date Night

Leap Year

When in Rome

Dear John

Love Happens

New York, I Love You

My Name Is Khan

27 Dresses

Valentine's Day

Away We Go

Before Sunrise
Love Actually
Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Little Manhattan

No Reservations

Wedding Crashers

The Brothers Bloom

P.S. I Love You

Bridget Jones's Diary


Malas nak ckp byk.
Sekian.

Sunday, May 9, 2010

Sempena Mother's Day 2010. I would like to thanks these two inspiring woman.

mama and mok

Mama
Mama is my mom. Kalau nak cakap pengorbanan, no need to be told. Giving birth to me its a matter of life and death already. She's the one that raise me up. Listen me my problems. Being supportive for me. And whatsoever. If I were to talk about what she did, its a never ending story.

Mok
Mok adalah mak kepada mama. Dengan kata lain, nenek aku. Bagi aku mok ni sgt tabah. Dia besarkan anak-anak dia sampai semua berjaya aku rasa. Cuma satu anak dia tak masuk university aku rasa which is Che Long. The rest semua masuk university. The rest is 8. Yeah, adik beradik mak aku ramai, 9 0rang. Bayangkan macam mana dia besarkan 9 orang anak dia. Nenek aku ni cuma petani, atuk aku pun petani. Petani, bukan polis, bukan askar.

Dari 9 anak tu, 1 jadi kerani, 3 jadi cikgu, 1 jadi pensyarah, 1 jadi bsnsswoman, 1 jadi doctor, 1 jadi engineer, dan 1 jadi bsnssman. Pagi petang dia membanting tulang bekerja untuk sara adik beradik mak aku dan dia tak pernah mengeluh. Mengikut kata anak-anak dia which are makcik pakcik aku, dia percaya manusia dkt dunia ni tiada yang miskin, its the matter of choice. Kalau dia pilih jadi miskin, miskin la. Kalau pilih nak jadi senang insyaAllah akan senang. Yang penting kerja keras.

Rancangan yang dia paling benci? Aku rasa semua anak cucu dia tahu prog tv apa dia benci. Yeah, dia benci racangan ~Bersamamu~. Bagi dia, menangis atas sebab kemiskinan ni bodoh, boleh usaha lagi kan. Alah, kalau korang tgk pun kadang kadang rasa geram kot. Orang dlm rancangan tu menangis soksek soksek tapi kt belakang ade hi fi. Miskin ke cmtu? Nenek aku ckp dia pun dlu susah tapi tak pernah menangis pun dgn kemiskinan dia, dia usaha untuk hidup, untuk besarkan anak-anak dia.

Okay cerita pasal usaha, makcik aku yang sulung tak la pandai sgt. So, belajar pun dpt results tak berapa ok. Tapi nenek aku usaha hantar dia belajar. Fail, hantar belajar lagi sampai berjaya. Nenek aku tak pernah give up tapi makcik aku yang sulung tu yang give up rasanya. Rasanya 3kali dia amek test dan nenek aku usaha untuk bayar. Aku rasa bagi nenek aku tak pernah wujud ayat, "kalau dia belajar boleh sebenarnya". Ayat yang ada cuma utk berjaya mesti ada ilmu dan caranya belajar. 3kali test itu aku kira sgt byk. Sebab atuk nenek aku petani, bukan polis, bukan askar. Yang lain alhamdulillah dpt masuk university dgn mudah aku kira.

Setakat itu dulu la aku ckp pasal nenek aku. Sekian.

Happy mother's day to all mothers out there.



whatever happen on 14th, God pls give me strength.


 

blogger templates | Make Money Online