Tuesday, March 23, 2010

7366days

According to daysalive calculator, today is roughly 7366 days Im alive in this world. 'Life is like a wheel', thats what people said when mentioning life. Yes, its true. Theres up and down in life. And not everything that we wanted we can get. But we must at least try to get it, and the rest we leave it to God. Yes, we wouldn't know what the future might be but at least we should try. Kata orang 'rezeki tak akan jatuh bergolek', kita kena berusaha nak dapatkan juga.

Dalam 20tahun aku hidup dekat dunia ni, aku rasa macam aku kurang berbakti lagi dekat manusia-manusia di muka bumi ni. Bak kata abang aku dalam blog dia,'Thinking of myself, I have nothing to be given to the others. Maybe someday, I'll own something that can be shared with the needy'. Bak kata aku pula, cita-cita biar sederhana, NIAT biar besar. Hidup ni juga penuh dengan tanda tanya aku rasa dan ada sesetengah kita mampu menjawab verbally but when it comes to action we become cluelesss, numb. Soalan yang aku sendiri tak terjawab.

Kadang-kadang aku tertanya-tanya kenapa orang susah nak berhenti merokok?
Padahal mereka dah tahu bahaya merokok. Boleh dapat kanser, boleh bahayakan orang lain.
Ya aku tau sebab dah lama sangat merokok. Sebab rokok ada nicotin buat orang ketagih.

Kenapa pulak orang suka buang anak yang 'tak' berbapa? Ya aku tau mesti malu dapat anak 'tak' berbapa.
Ya aku tau mesti family dia malu ada cucu macam tu... Ya malu ada anak perempuan macam tu.
Tapi kenapa nak buang? Rumah kebajikan kan ada, rumah anak-anak yatim kan banyak, kenapa tak letak kat situ?
Ya aku tau aku tak berada di tempat dia. Tak tau macam mana rasa kalau jadi dekat aku.
Risau orang kutuk, kata hina lahir anak 'tak' berbapa.









Ya aku tahu semua itu...


Bila segalanya senang ditaip, diucap, tapi susah untuk dihadapi...

4 Comments:

  1. Ra-bee-ah said...
    "An idea that is developed and put into action is more important than an idea that exists only as an idea. "

    kan2???
    effa_dila said...
    imperfection leads to perfection

    org buat salah sbb dier xsedar dye salah..manusia ni makhluk paling bijak tp paling lemah..bijak sbb dikurniakan akal tapi lemah sbb xpnah sdar tindakan yg dibuat itu salah..n sbb tu manusia perlukn satu sama lain utk sedarkn ape yg dier buat salah

    i like ur idea that we nid to have sumthing for others..me myself dun wanna live my life purely for my own good only..same2la kiter berusaha..:)
    .::annemishi::. said...
    aku suka post ni.
    aku rasa macam nih ok lgi kot.

    "Untuk orang yg melihat, segalanya senang ditaip dan diucap tetapi susah untuk menerima."

    "bagi org yg pikul beban tu, segala-galanya dia akan berasa susah."

    xda. aku rasa ja laa. sbb ayat last tuh rasa cam something missing. ok jaa..

    *sila halau budak nih sekarang. suka2 hati betulkan post org. kan?
    ish2..=.="
    syahmi said...
    >biah
    yeap.

    >effa
    :)

    >anne
    hahaha. tapa, aku dah kenal sgt hg.

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online