Wednesday, December 22, 2010

rancangan.

under construction
sana sini banyak construction sekarang
construction bangunan
construction system
construction diri

walaupun
situ tuding jari sana
sana tuding jari situ
situ ckp sana third class
sana ckp situ no class
yang paling penting
is to find the best solution
peace :)



Sunday, November 28, 2010

sedikit.

Bila kita tlg org kita dpt ilmu,

ilmu kita bertambah.
Hidup insyaAllah lagi bagus.
Okay, aku bercakap in terms diri dan juga hubungan sesama manusia.
Contoh, a friend of you are asking you to help him to search for bla3...
Then bila ko tlg ko akn dpt info even bnde tu tak relate dgn ko pn.
Say kwn ko suruh cari the best computer to buy, ko mungkin noob tentang comp.
Tapi when you do all the searching about the computer,
ko akan tau serba sedikit pasal processor, graphic card, audio system, ram and so on.
See, its like ko belajar sambil2 kn.
Then bila kita expand kn lagi bnde ni towards business per se,
ko mungkin tak tau siapa yg akan ko jumpa utk expand business ko.
So dgn knowledge sikit2 yg ko ade ni boleh buat modal utk ko bercakap-cakap dgn org that might be ur future clients.
Even ko tak tau sgt psal bnde tu, it doest matter.
Yg penting ade ilmu sikit utk approach and the next step, study la in depth psal bnde tu kalo nk grab byk lagi.
So, marilah kita berusaha utk menolong org selagi mampu.

*Tapi jgn jadi 'yes man' kalo tak mampu, takut jadi lain plak*
Just that :)

Tuesday, October 19, 2010

bertukar.

Lets change for better.

Kalau dulu selalu study baring dekat katil,
at least boleh try untuk study sambil duduk atas katil.
Kalau dulu spend a lot of time on facebook,
hopefully can reduce the time for it.
Kalau kurang excercise,
hopefully boleh excercise sedikit.
Kalau dulu suka procrastinate,
at least boleh try untuk buat kerja awal atau plan the work first.
Kalau dulu nakal/jahat,
cuba untuk berubah ke arah lebih baik.

Tiada manusia yang sempurna di dunia.
Setiap manusia pasti ada flaw masing-masing.
Yang penting kita berusaha ke arah yang lebih baik.
Untuk betulkan diri kita ke arah yang lebih baik.
Semoga usaha kita diberkati.

Monday, October 11, 2010

Cilok from iluvislam.com


Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah.

Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu.

Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah.

Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan.

Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.

Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.

Tuesday, October 5, 2010

12.56

Jam menunjukkan pukul 12.48AM.

Test calculus dah pagi tadi.
Pre-test marketing dah buat ptg tadi.
IH outline dah okay hopefully.
Reading case discussion for marketing class tomorrow.

Nak tutup mata.....
Esok bangun,
NewShoes group meeting, marketing mix.
Sigmund Freud kena baca.
Marketing chapter 7 kena baca, then buat pre-test lagi.
Homework calculus kena submit.

Malas dah kena buang sedikit demi sedikit.
Its hard to change a habit but hell yeah kena try.

Semoga hari esok lebih baik dari hari ini.
Rabbi zidni 'ilma warzukna fahma.
Bismikallah humma ahya wa amut.....

Sunday, September 26, 2010

blerghhh

Test
Assignment
Quiz

Serious tak best bila these 3 datang.
Means more work to be done.
Less sleep, less relaxing time.

Sekian.

Tuesday, September 14, 2010

shrmzb


rasanya masih belum terlambat utk ucapkan,

selamat hari raya maaf zahir batin
esp to keluarga, kawan kawan, dan juga seluruh umat Islam.

kepada siapa-siapa yang aku pernah buat salah tu harap maaf
mintak maaf, mintak ampun
salah silap makan minum harap halal

tahun ni raya lain sikit,
biasa bgn bgn pagi berebut toilet nak mandi pegi smayg raya
pstu pakai sampin pun mama tlg adjust even dah tau pakai sendiri
pstu sesi salam salam dgn family lps smayg raya.
tu tahun tahun lepas.

tahun ni,
toilet xyah berebut sebab housemate ade 4 je
pakai jeans, tshirt, buku simpan dlm bag
then ready nak pegi kelas
balik kelas ym kwn kwn kot kot ade yang bermurah hati nak bt open house
dpt la merasa makanan sikit

1st raya makan dkt umah ami, afe, dayot, ewa, hana, izzah
2nd raya mkn dkt umah one of Malaysian family dkt philly
3rd raya mkn dkt consulate gen Malaysia NY, jumpa rasyad, bell, biah, yana

sedikit penat tapi its paid off
Sekali lagi, SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN

Wednesday, September 8, 2010

pre raya.

balik kelas mlm tadi,

hati dup dap dup dap.
area gelap, dah la cm ghetto.
kalo ade family diaorg gather kt luar lega cket.
kalo ade sorang je kt luar, gulp~
terbaik betul kelas mlm ni.
dah la 3kali seminggu.

kepada yang nak balik kg tu, selamat pulang.
drive safely, check keta sblum bertolak, baca bismillah.
semoga perjalanan anda dirahmati Allah.
amin...


*2hari lagi nk raya*

taking intellectual heritage aka literature this sem
about to finish reading epic of gilgamesh
7 more books to go -_-!


Saturday, September 4, 2010

Spending 600usd on books.

Used books?
In your dreams.
Access code yang virtual tu pun dah 75usd per subject.
Graphing calc 120usd.
Sgt miskin sekarang.
Struggle utk memahami calculus.

Berharap hari raya jatuh hari Jumaat.
Sebab class on that only from 8-8.50am.

Kalau khamis zzzzz....
11-12.20 noon.
then the next one 7.25-8.45pm
dkt centre city plak tu. -___-!

Jom buat solat hajat raya Jumaat.

Saturday, August 28, 2010

thompson st

Philadelphia.
Semoga berubah menjadi lebih baik di sini.
Semoga dipermudahkan hidup di sini.
Semoga lebih cekal dan tabah menempuh hidup.

Sunday, August 15, 2010

pesanan.

assalamualaikum.....
puasa ni sikit nak pesan
beli makanan berbuka tu sekadar mencukupi
kalau tak jadi membazir

makanan lebih > tak abes makan > membazir
makanan cukup cukup > abes makan > thumbs up

satu lagi sabar.
yang tu mmg kritikal la nak ckp.
sabar tahap minima.
mmg tak menepati saranan bersabar lagi lagi di bulan puasa yang mulia ni.
mungkin disebabkan kelaparan dan juga perkara perkara berkait.

sekian,
wassalam.....

Friday, August 13, 2010

stealth.

it's a God test











bye bye sape fly esok :)


Friday, August 6, 2010

soda.

cuma nak cakap
selamat jalan
have a safe flight tomorrow
budak budak isu and uni of arizona
esp to gay
kalo sampai sana maggi hang pecah habaq kat aku
aku kasi baru nanti.


akhir kata:
wallahualam


Monday, August 2, 2010

95%

mkn mkn mkn.
mkn mkn mkn.
mkn mkn mkn.
tdo.
mkn mkn mkn.
mkn mkn mkn.
mkn mkn mkn.

isk!
rasanya dah naik nama aku utk peserta biggest loser asia season 2.
tabole jadi ni. -_-!

Monday, July 26, 2010

journeyman.

musim durian,
musim rambutan,
musim buah.
serious rugi sape tak balik kg.
belambak durian, rambutan pun.


dah bosan dgn visa.
give up.
period.




Saturday, July 17, 2010

Minyak naik, gula pun naik.
So, confirm teh tarik dengan roti canai naik harga.
Kalau tanya confirm mamak ckp
"Minyak naik, cost hantar brg naik, so brg pn naik harga la"

Tapi bertenang rakyat-rakyat,
Kita cuma mengalami "subsidy cuts"
Bkn harga minyak, harga gula naik.

Tgk kt newspaper pun tak ckp harga minyak, harga gula naik.
Ckp pengurangan subsidi, subsidy cuts je.
Ke sama subsidy cuts dgn fuel, sugar hike?
Eh? :))

p/s:
lps ni kena mkn capati balik sbb tak ckp capati naik harga
lps tu minum teh o panas





Wednesday, July 14, 2010

agnes

Watched despicable me yesterday.
I think its better than Toy Story 3.
With Agnes that damn love unicorn.
With Gru reading the three kittens book. :))
Its a great movie to watch. :)

Baru dua tiga post lepas puji ktm.
Sekarang dah nak tercarut balik dgn ktm.
Tunggu train sampai sejam.
'Efficient' gila.
Lain kali xyah letak board tu dkt ktm.
Bkn on time pun. Buat penat tgk je.

Saturday, July 10, 2010

elmo.


This is the song
La la la la

Elmo's song

La la la la

La la la la

Elmo's song

Tuesday, July 6, 2010

poladroid

suka-suka :)


Thursday, July 1, 2010

of chuckles

Just came back from kl.

This is Chuckles the Clown.
A small character in Toy Story 3.
And I like him the most. :)
Chuckles is one exp of dlm hati ade taman la.


Watched Knight and Day yesterday.
Not great.
But quite an okay movie.
at least btter than oliver twist :))

oh, mph lagi bagus compared to kinokuniya.


Everyday Life - An Adventure

Monday, June 28, 2010

vending machine

I just noticed the price difference of drinks
that were sold by people with shop out there
and the one by vending machine.

Subject 1: Tropicana Twister
Vending machine's price: RM2.00

Shop's price: Rm2.50/2.60


Subject 2: Coke

Vending machine's price: RM1.00

Shop's price: RM1.50/RM1.60


Beza banyak kot.
Economically, kalau customer tu minum like everyday dah jimat RM15.00 per month,
with vending machine la.
Jom berbelanja dengan bijak.
Tumbesaran ni membuatkan aku berfikir semasa berbelanja.
*org byk duit mungkin fikir benda ni tak penting*
*ingatan tulus ikhlas dari aku yang tak bape ade duit*

dan provider vending machine, tlg tambah benda tu dkt low income area. dpt pahala cket. :)

besar nanti aku nak buat gk kalau dpt tlg org.

Saturday, June 26, 2010

storm troopers.

Must think before eat.
Let us lead a healthy life.

Bak kata pak arab,
Aqlu salim fi jismi salim.
"akal yang cerdas terletak pada badan yang cergas"



rindu gym inti
rindu swimming pool inti

Saturday, June 19, 2010

mph

Just came back from kl yesterday.
Bought the museum of innocence at borders ts.
Then hangout at mph mid reading malaysian maverick.
I love that book.
Its just that I dont have enough money yet to buy it. :)

Tengah fikir macam mana nak jadi contractor cnstruction without cmmttin bribe.
Or be a developer?
neraka panas kot.


Saturday, June 12, 2010

merapu


Masa yang lepas itu peringatan.
Masa yang sedang berdetik itu cabaran.
Masa hadapan itu satu tanda tanya.



merapu.

Tuesday, June 8, 2010

hsdpa

Broadband cm siput.
Nasib baik dpt hsdpa, nasib tak baik dpt edge.
Gamble habis nak online.
2teams stranded here. Kekuatan 10 org termasuk aku.
Semua team buas. =.="
Quite bored. Tapi ade laptop, ade mp3, ade buku teman.
Waiting for new i20. Harap harap ok.

Kpd sape sape yang tgh ym dgn aku then aku sign out, harap maaf.
Bkn sign out, tapi tersign out.
Broadband dkt sini 'efficient' sgt.
Kalau dpt hsdpa dpt la ym, kalau dpt edge mmg tak boleh sign in.

Yours sincerely,
Syahmi


Saturday, June 5, 2010

chipsmore

Just came back from arau, and seberang perai.
Yet my uni problems are still unresolved.
Have emailed them, called them.
Hope they will do something about it.

Be going to stay at bachok for 10days.
With super slow chipsmore broadband.
Harap harap line broadband tak buat hal.

Currently looking for these books to read:
Malaysian Maverick
The Malay Dilemma
Sang pemimpi
Lagenda Budak Setan*never heard of this novel before, but most ppl ckp best*

Hari hari cuti yang banyak masalah.
Harap selesai dengan baik.

Wednesday, June 2, 2010

unresolved

Just came back from kl.
Yet no reply from my uni regarding i20 probs.
Hopefully that uni will notice the existence of my email tonight.
Robin Hood on monday at sunway.
Shrek 3d on tuesday at mid. Shrek 3d best.
I give one extra star to this movie compared to How to Train Your Dragon and Cloudy with a Chance of Meatballs.
Donkey and Puss in Boots sure buat ko giggle, senyum, gelak.
Two thumbs up. Must watch.

And I noticed komuter is more punctual now.
When it says 10:18 meaning its either 10:18 or 10:19 or 10.20
Not like the before where 10:18 turns out to be 10:30
Woman-only coach dah valid for all routes.
And their safety were monitored by ktm officers too.
If that can encourage the public to use public transport then its a good move I think.
And should be continued. :)
So, kudos to ktm for keeping their promise to improve their service. :)

Oh. Malaysiaku semakin matang.

Thursday, May 27, 2010

bloody thursday

New problem arose. Now with i-20.
The previous one with mantoux test negative/positive.
Menguji kesabaran betul hari-hari cuti. I'll be going to inti often after this, I guess.

Iklan maxis. Its true what Dato' Soh Chin Aun said.
"There's no point for telling everybody that we have to play our best for the country,
what is more important is... show it..."
Unity in the 70's and 80's is quite good esp in sports.
Santokh Singh, Soh Chin Aun, Mokhtar Dahari, R. Arumugam.
They played as a great team back then. A multiracial.

Talentime by Yasmin Ahmad is quite good. I kinda like it.
Issues that were brought up in the movie are real I guess.
Which triggered me to read once again a book by Syed Husin Ali,
"Ethnic Relations in Malaysia: Harmony & Conflict"

Selamat bercuti. Selamat belajar. Selamat segala.
Semoga hal aku settle dgn bagus. Amin... Amin... Amin...
Akhir kata, mencarut membahayakan kesihatan dan hati. :)

Sunday, May 23, 2010

=|

=|

Saturday, May 15, 2010

Since 6th may, I've watched:

Forgetting Sarah Marshall
The Ugly Truth

Couples Retreat

My Mom's New Boyfriend

The Proposal

The Accidental Husband

The Holiday

She's Out of My League

The Bounty Hunter

Date Night

Leap Year

When in Rome

Dear John

Love Happens

New York, I Love You

My Name Is Khan

27 Dresses

Valentine's Day

Away We Go

Before Sunrise
Love Actually
Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Little Manhattan

No Reservations

Wedding Crashers

The Brothers Bloom

P.S. I Love You

Bridget Jones's Diary


Malas nak ckp byk.
Sekian.

Sunday, May 9, 2010

Sempena Mother's Day 2010. I would like to thanks these two inspiring woman.

mama and mok

Mama
Mama is my mom. Kalau nak cakap pengorbanan, no need to be told. Giving birth to me its a matter of life and death already. She's the one that raise me up. Listen me my problems. Being supportive for me. And whatsoever. If I were to talk about what she did, its a never ending story.

Mok
Mok adalah mak kepada mama. Dengan kata lain, nenek aku. Bagi aku mok ni sgt tabah. Dia besarkan anak-anak dia sampai semua berjaya aku rasa. Cuma satu anak dia tak masuk university aku rasa which is Che Long. The rest semua masuk university. The rest is 8. Yeah, adik beradik mak aku ramai, 9 0rang. Bayangkan macam mana dia besarkan 9 orang anak dia. Nenek aku ni cuma petani, atuk aku pun petani. Petani, bukan polis, bukan askar.

Dari 9 anak tu, 1 jadi kerani, 3 jadi cikgu, 1 jadi pensyarah, 1 jadi bsnsswoman, 1 jadi doctor, 1 jadi engineer, dan 1 jadi bsnssman. Pagi petang dia membanting tulang bekerja untuk sara adik beradik mak aku dan dia tak pernah mengeluh. Mengikut kata anak-anak dia which are makcik pakcik aku, dia percaya manusia dkt dunia ni tiada yang miskin, its the matter of choice. Kalau dia pilih jadi miskin, miskin la. Kalau pilih nak jadi senang insyaAllah akan senang. Yang penting kerja keras.

Rancangan yang dia paling benci? Aku rasa semua anak cucu dia tahu prog tv apa dia benci. Yeah, dia benci racangan ~Bersamamu~. Bagi dia, menangis atas sebab kemiskinan ni bodoh, boleh usaha lagi kan. Alah, kalau korang tgk pun kadang kadang rasa geram kot. Orang dlm rancangan tu menangis soksek soksek tapi kt belakang ade hi fi. Miskin ke cmtu? Nenek aku ckp dia pun dlu susah tapi tak pernah menangis pun dgn kemiskinan dia, dia usaha untuk hidup, untuk besarkan anak-anak dia.

Okay cerita pasal usaha, makcik aku yang sulung tak la pandai sgt. So, belajar pun dpt results tak berapa ok. Tapi nenek aku usaha hantar dia belajar. Fail, hantar belajar lagi sampai berjaya. Nenek aku tak pernah give up tapi makcik aku yang sulung tu yang give up rasanya. Rasanya 3kali dia amek test dan nenek aku usaha untuk bayar. Aku rasa bagi nenek aku tak pernah wujud ayat, "kalau dia belajar boleh sebenarnya". Ayat yang ada cuma utk berjaya mesti ada ilmu dan caranya belajar. 3kali test itu aku kira sgt byk. Sebab atuk nenek aku petani, bukan polis, bukan askar. Yang lain alhamdulillah dpt masuk university dgn mudah aku kira.

Setakat itu dulu la aku ckp pasal nenek aku. Sekian.

Happy mother's day to all mothers out there.



whatever happen on 14th, God pls give me strength.


Friday, April 30, 2010

Final dah habis.
Takut, risau, cuak.
Orang cakap usaha dah buat so masa untuk tawakkal.
Lepas ni semua ikut haluan masing-masing.
Nasib will be determined in two weeks kot.
God, please give me strength to face the facts soon.

Friday, April 23, 2010

manusia

Manusia berbeza-beza.
Serious aku tak percaya generalization
Perempuan ni suka.....
Lelaki ni suka.....

Well, I admit some are true
but there's an exceptional too
Sebab manusia berubah
Manusia Tuhan bagi keistimewaan berbanding benda lain
Manusia ada akal untuk fikir
Pengalaman pahit, manis, susah senang, untung, rugi
Semua itu mengubah mereka, mematangkan mereka
Bila berubah, masih valid-kah generalization?
Setuju?


Sunday, April 18, 2010


Knowledge on life can be improved by traveling.
If and only if you traveled without your music player on.

YOU choose whether you wanna be in...
Situation 1: On music player lepas tu dengar sepanjang keluar.
or
Situation 2: Bawa telinga, mata lepas tu dengar sepanjang keluar.

Situation 1: You will only listen to your music and be in your world.

Situation 2:
a."mak, jom pegi kedai tu"
b."arif. kasi mainan tu dkt adik"
c. "ckp ape dkt makcik bila dia bagi bnde?"
d. gaduh laki bini, adik beradik, bf gf
e. perbualan bodoh, perbualan poyo, perbualan intelek
f. aksi-aksi bodoh berserta ayat
-in other words kerenah manusia-

Situation 1 and 2.
Banyak beza.
Try it.
You will notice the difference, the reality of life.

~selamat mencuba~

*kalau tak paam lagi nasib la*

Wednesday, April 14, 2010

Pyar


Dinikahi seseorang perempuan kerana empat perkara.
Kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya.


All these four things are important.
Wealth. Bahasa senang in nowadays world 'no money no talk'. Kalau tak nak makan apa? Pasir?
Family status. Sekufu. Kalau tak sama status susah sikit. Susah nak mix with both sides.
Beauty. Penting juga. Sebab hari-hari nak tengok muka. Kalau tak suka masalah.
Religion. Paling penting. Agama mesti sama atau lebih kurang sama. Lebih kurang for Islam and ahli kitab.

Normal people normally choose among these three things.
Wealth, Family status, Beauty

Ini prerequisite to enter a relationship.
Bukan nak kahwin.
Cuma pandangan, pendapat, bukan generalization.

*those four applies to guys also except religion*

Sunday, April 11, 2010

Kata ku


Don't ask much what your country can do for you,
ask what you can do for your country.





tak salah jika kita minta hak kita
tapi sebelum minta fikir panjang-panjang dahulu

jangan lupa nilai apa talah kita lakukan untuk agama, bangsa, negara.

Wednesday, April 7, 2010

smashingkiller@yahoo.com

Syabas dan terima kasih diucapkan kepada saudara/saudari yang memberikan kerjasama dalam menyertai kajian secara online bertajuk "Keberkesanan Program Rakan Muda". Seperti yang telah dijanjikan, bersama-sama ini disertakan kod top-up bernilai RM5.00 sebagai menghargai kerjasama anda.

Hotlink : 6***********24

Semoga anda terus memberi sokongan dan berusaha ke arah belia yang cemerlang.

"1 BELIA 1 MALAYSIA"


tenkiu very-very much

i lap u so much la kementerian belia sukan.

Sunday, April 4, 2010

Italy

Astonished by the latest Italy handmade product.
Jaws dropping.
Best interior I've ever seen.
Kacak. Bergaya.


Ferrari 458 Italia


Tuesday, March 30, 2010

Probability

KUALA LUMPUR — Malaysia plans to review proposals to legalise sports betting ahead of the World Cup finals in South Africa, a report said Wednesday.

"There are proposals, but we will see first," Prime Minister Najib Razak was quoted as saying by the New Straits Times.

The newspaper said sports betting may legalised in time for the World Cup which is played from June 11 to July 11.

It said the Berjaya Group, a major Malaysian conglomerate with holdings ranging from lottery to casino operations, was seeking approval from the government to operate sports betting activities in the country.

Illegal betting on football is rife in Malaysia and the World Cup is expected to see a surge with millions of dollars changing hands.

The Berjaya Group made a similar proposal a few years ago, but then prime minister Abdullah Ahmad Badawi shot down the request. Gambling is forbidden in Islam and Malaysia has a large Muslim population.

click to read full story.

Lepas ni aku nak belajar STA219, statistics rajin-rajin.

Nak stress kan chapter yang ada probability

sementara government discuss dgn Majlis Fatwa, Majlis Mufti.

Bak kata cikgu addmath aku dulu, kita mesti bijak meneka.

'rezeki tak akan dtg bergolek tanpa usaha'

Tuesday, March 23, 2010

7366days

According to daysalive calculator, today is roughly 7366 days Im alive in this world. 'Life is like a wheel', thats what people said when mentioning life. Yes, its true. Theres up and down in life. And not everything that we wanted we can get. But we must at least try to get it, and the rest we leave it to God. Yes, we wouldn't know what the future might be but at least we should try. Kata orang 'rezeki tak akan jatuh bergolek', kita kena berusaha nak dapatkan juga.

Dalam 20tahun aku hidup dekat dunia ni, aku rasa macam aku kurang berbakti lagi dekat manusia-manusia di muka bumi ni. Bak kata abang aku dalam blog dia,'Thinking of myself, I have nothing to be given to the others. Maybe someday, I'll own something that can be shared with the needy'. Bak kata aku pula, cita-cita biar sederhana, NIAT biar besar. Hidup ni juga penuh dengan tanda tanya aku rasa dan ada sesetengah kita mampu menjawab verbally but when it comes to action we become cluelesss, numb. Soalan yang aku sendiri tak terjawab.

Kadang-kadang aku tertanya-tanya kenapa orang susah nak berhenti merokok?
Padahal mereka dah tahu bahaya merokok. Boleh dapat kanser, boleh bahayakan orang lain.
Ya aku tau sebab dah lama sangat merokok. Sebab rokok ada nicotin buat orang ketagih.

Kenapa pulak orang suka buang anak yang 'tak' berbapa? Ya aku tau mesti malu dapat anak 'tak' berbapa.
Ya aku tau mesti family dia malu ada cucu macam tu... Ya malu ada anak perempuan macam tu.
Tapi kenapa nak buang? Rumah kebajikan kan ada, rumah anak-anak yatim kan banyak, kenapa tak letak kat situ?
Ya aku tau aku tak berada di tempat dia. Tak tau macam mana rasa kalau jadi dekat aku.
Risau orang kutuk, kata hina lahir anak 'tak' berbapa.









Ya aku tahu semua itu...


Bila segalanya senang ditaip, diucap, tapi susah untuk dihadapi...

Saturday, March 20, 2010

terus



Two mini markets.
A jaguar/subaru/range rover.
One v-rod night road.
A nice house for me/family.

Cita-cita,
bukan angan-angan kosong.

By 35,
I will make all these come true.
InsyaAllah.
Amin... Amin... Amin...

Thursday, March 18, 2010

1501

18/03/2010, jam 1501
aku tertekan preview templates
lepas tu sume link dkt bloglist hilang.
cemerlang
gemilang
terbilang

=___="

Tuesday, March 16, 2010

Hurmmm.

Breathe in...Breathe out...
Breathe in...Breathe out...

Breathe in...Breathe out...


Okeh.
Now imagine korang tengah...

Say naik harley davidson v rod night rod.

Korang bawak laju-laju motor tu.

Sambil-sambil hirup udara

Pastu sampai tempat yang korang nak.

Tempat yang best.

Okeh.


Settle!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Ni la yang korang dapat.


Angan-angan tanpa usaha tak akan menjadikan seseorang itu berjaya.

Saturday, March 6, 2010

06/03/2010


Papa pernah tanya aku pasal benda ni,
"What do you see in this?"

So easily, I answered "A black dot."

And the result was quite disappointing.


Most people would ans the same answer as mine, a black dot. Well, that is not exactly what we are supposed to look at. That is life, where most people tend to see the bad side rather than the good that the person has done. So,
Lets change our view. :)
Marilah kita sama-sama berterima kasih kepada cikgu-cikgu kita yang kita pernah cakap sebab dia mengajar kita tak faham, kawan-kawan kita yang banyak tolong kita, ahli-ahli politik yang banyak bantu bangunkan kawasan kita, dan macam-macam lagi jenis orang yang pernah bantu dalam membangunkan hidup kita.

Sunday, February 28, 2010

mee ayam.

Hidup ni penuh dengan perancangan, harapan.
Namun tidak semua berjalan mengikut kehendak.

Kita harus redha dengan keputusanNya.

Papa used to tell me,

'Syami kena mintak doa bagi dapat fly.

Tapi kalau tak dapat jangan marah Tuhan.

Sebab dia tahu apa yang terbaik untuk kita.

Dia tahu mana nak letak kita.'

Tapi kita kena usaha la untuk dapat sesuatu yang kita nak macam....

dslr ke..., blackberry bold ke..., harley davidson v rod night road ke..., makan sedap ke...

Jangan la plak cakap terserah la dkt Dia, redha je.

At least kita dapat sesuatu dalam usaha kita, untuk pengajaran hidup kita.


ni la v rod yang aku nak! *drools...*

kpd rummate ku yg tgh gayut.
sile cpt.

aku tgh lapa na mkn mee aym.

Monday, February 22, 2010

senang?


hidup tak semudah yang disangka.
banyak cabaran, dugaan.

perlu ada usaha untuk dapat sesuatu.

nak masuk tandas pun kena ada 30sen.

Wednesday, February 17, 2010

naawol

Done!
:)

Sunday, February 7, 2010

proclamation.

PROCLAMATION

wikipedia
A proclamation (Lat. proclamare, to make public by announcement) is an official declaration.

merriam-webster
1 : the action of proclaiming : the state of being proclaimed
2 : something proclaimed; specifically : an official formal public announcement

Hari Selasa adalah hari sibuk untuk arts.
Tuesday is a busy day for arts.

Berkerut-kerut dahi fikir apa Mr Bad nak untuk hari esok.
Draft possibilities untuk di-reject @ markah cikai sangat tinggi.

Reasons for not taking MUS105 aka music:
1.tak reti bace notes
2.tak pandai menari dan menyanyi
3.im tone deaf
4.habis cite.

Sunday, January 31, 2010

Everything

my interest towards lot of things
has made my skills in certain interest limited,
for I have less time to concentrate on each interest.

~sigh~

*a boy who wishes to become everything*

Sunday, January 24, 2010

2340

deym!
aku tak rajin2 lagi.

okay, new strategies for this sem:
nak pandai stats kena buat banyak latihan.
nak score arts kena dengar cakap.
weekend must be planned.

huh.
jom study!

Thursday, January 21, 2010

21012010, 20.

hohooooo!
20 already today.
a year older, tapi benda tu umur je kot.
ngeh3...

thanks for the celebration.
thanks to rmmate aku, yus.
thanks jason "bagi" kek dkt muka.
thanks nami, adhwa, pain, mang and the geng kasi hadiah spesel. :))
thanks for the cake adk senbe.
da makan da kek tu cuma aku tak sure bole mkn dgn gambar tu tak.
*transformer and spongebob*
tapi dgn yakin aku dah masukkan dlm mulut dah.
kalau tak kena operate tu kira okay la kot.

thanks to those yang bagi cake, shirt, dinner treat.

tenkiu to:
parents, abg faris, alya, anne, najla, sheep, peja boyut, jason, anney, yus, senbe dan adk2, sengal, dora, nik, arra notty, atiq, liyana, nana, hanis, fatin nazierah, sueray, dayah, nadh, hiera, lisa,amy, shabari, nako, asma, fatin, rahman, zulkifly, atiqah, yana, thira, biah, ida, farah, syam, ang, mang, wan, ilya, yuyu, megat, emmat, ayoot, ara, hasan, izzah, malek, tyah, muje nobi, bell, akbar, syapek, muqsit, tipah, iqbal, ikhwan, dendei, syafiq, padli, dya, aina, petai, adhwa, fatah, nami, amir, pain, shira, alyaa, jenon, ajim, salah, basyir, chibi, wafi.
maap kalo tak sebut, lupa la kot. :D

Thursday, January 14, 2010

around 12.47 i got a msg from thestar alert.
its written,

"14/1 Catholic church St Elizabeth in Kota Kecil, Johor splashed with red paint early this morning, confirms Kota Tinggi OCPD Osman Mohamed Sebot/STAR"

aku sedih dgn keadaan Malaysia sekarang.
dah hilang rational?
fanatik?
agama ada ajar buat mcm tu?


maaf aku tak pandai agama,
tapi kalau ada dlm kitab mana2 agama suruh buat begitu,
inform aku.
sekadar ingin berkongsi kecewa.

Friday, January 1, 2010

01012010

2010.
happy new year to all.
hope this year will be a far btter year for all of u.

2009 was a great year.
lot of things happen,
which i guess i did learn a lot from it.
a bit of recap of what happened in 2009:
1.been through 3semester here in inti.
2.btn.
3.byk bnde jadi.
4.byk bnde jadi.
5.byk bnde jadi.
6.byk bnde jadi.
7.uni app *this one not great*
8.toefl.
9.movin from penang to kltn.
10.made my way for umrah.

i dun have wishes for this year.
act i dun even have wishes for the past 19years.
sbab aku tak caye aku bt ape yg aku azam tu,
ntah pape je.
turnin 20 this year.
tak sedar da na dkt 20taun aku hidup.
cpt btol masa ni b'jln.
im just hopin i'll change for btter from day to day.
and this year(time) i think i wanna add one more.
i wanna fly to us.
really wanted to!

btw, aku amat t'tarek dkt status kwn aku kt ym, farid.
"1 muharam vs 1 januari"

bt aku t'pk..........

 

blogger templates | Make Money Online