Thursday, July 7, 2011

selera


Seperti yang korang semua sedia maklum, kalau balik Malaysia summer break macam ni, makan mesti la best-best sikit compared to makan kat sana. Alih-alih ulang resipi sama. Biasalah, orang bujang.


So, sampai di KLIA, aku keluar-keluar terminal cari Burger King dengan harapan nak bedal burger yang aku biasa makan. Sampai dekat kaunter, terus aku lupa burger apa yang aku selalu makan dekat BK. Last-last makan Mushroom Swiss Burger gak. Langsung tak sedap. Tak puas hati dengan burger king, aku niat nak isi lagi perut dengan McDonalds since nak tunggu flight ke Kota Bharu bukan main lama lagi. Lebih kurang dua tiga jam lepas tu, isi perut dengan Spicy Chicken McDeluxe, Chocolate Sundae. Tu pn burger dia makan separuh. Balik Kelantan, dalam sebulan ni ada la gak try KFC. Tak sedap. Mungkin lidah aku dah tak layan sangat fast food dah.

Jadi, memandangkan Kelantan agak popular dengan makanan yang variety dan sedap, berikut adalah suggestion aku untuk siapa-siapa yang mahu makan-makan jika berkunjung ke negeri Kelantan. Yang pasti, makanan kat sini murah-murah sikit compared to negeri-negeri luar sana aku rasa. Dari segi sedap ke tak sedap, itu terpulang pada diri sendiri. Cuma taste buds aku ni macam tak layan sangat makan makanan negeri lain kecuali hidangan-hidangan yang datang dari negeri itu sendiri macam keropok lekor. Memang tak boleh lawan yang dekat Terengganu la kan.

Restoran yang terkenal dengan nasi kerabu. Mungkin korang pernah jumpa Yati Ayam Percik dekat Kajang, tapi yang original punya sini mari. Bagi yang tak berapa tau, nasi kerabu sedap sebab ada budu dalam kuah dia. So kalau korang cakap tak makan budu tapi bedal nasi kerabu empat lima bungkus nampak sangat korang nak jaga 'high class' korang.

Restoran ni aku jarang makan. Tapi makanan dia boleh tahan dan yang penting, murah. Lauk-lauk pun banyak pilihan. Sultan Kelantan dengan Raja Permaisuri Kelantan pun selalu makan dekat sini tak silap aku dulu.

Restoran ni pun sedap juga makanan dia. Pernah masuk Majalah 3 dulu. Kalau makan dekat situ susah la sikit nak dapat seat, tambah-tambah lagi tengah hari. Nak senang, bungkus.

Ini kedai kopi. Popular dekat Kelantan. Tak silap aku 'kopitiam' ni buka lepas Isya' sampai tengah malam sikit-sikit. Popular dengan roti bakar dan half boiled eggs.

Yang ni aku makan yang cawangan dia. Yang original dekat dengan Sultan Ismail School(SIC) kalau tak silap. Nasi Kak Wok ni ada tiga empat cawangan rasanya area Kota Bharu ni.

Kalau nak list semua jadi panjang la post kali ni. Banyak lagi kedai makan yang korang boleh try kalau datang ke Kota Bharu ni. Contoh,

Dan banyak lagi. Kedai cangkung pun best, tapi kalau kira gak memang panjang gila la list. Kelantan kot, aku kt Nilai pun orang cakap Nasi Kandar Lawood tu best. Orang Kelantan buat beb. :)

Kepada pemilik blog yang mana aku guna link, harap maaf sebab tak sempat nak kasi penghargaan. Sekadar ucapan terima kasih kerana berkongsi pengalaman anda di blog. :)

7 Comments:

  1. effa_dila said...
    betol2. Kelantan food memang best. last month pergi cuti2 kat kelantan. pergh! makan takyah citer ah. memang layan habis. nyum3.smpai skrg still teringat kelazatan nasi kerabu n nasi dagang kat kedai makan atas pasar siti khadijah tu.
    : nako : said...
    nasi kak wok wooooh! :)
    Anonymous said...
    Please visit us on http://ayushmanfoundation.blogspot.com/
    for help disable people
    Anonymous said...
    WOW....
    Anonymous said...
    wow...
    kalah lgi main nich...
    .::annemishi::. said...
    sakit jiwa aku baca nih
    syahmi said...
    effa: Yeah. Makan sampai gemuk.

    nako: Nasi kak wok bosan dh mkn.

    annemishi: Jangan sakit jiwa. :)

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online