Sunday, May 9, 2010

risau, gelisah, cuak.

Sempena Mother's Day 2010. I would like to thanks these two inspiring woman.

mama and mok

Mama
Mama is my mom. Kalau nak cakap pengorbanan, no need to be told. Giving birth to me its a matter of life and death already. She's the one that raise me up. Listen me my problems. Being supportive for me. And whatsoever. If I were to talk about what she did, its a never ending story.

Mok
Mok adalah mak kepada mama. Dengan kata lain, nenek aku. Bagi aku mok ni sgt tabah. Dia besarkan anak-anak dia sampai semua berjaya aku rasa. Cuma satu anak dia tak masuk university aku rasa which is Che Long. The rest semua masuk university. The rest is 8. Yeah, adik beradik mak aku ramai, 9 0rang. Bayangkan macam mana dia besarkan 9 orang anak dia. Nenek aku ni cuma petani, atuk aku pun petani. Petani, bukan polis, bukan askar.

Dari 9 anak tu, 1 jadi kerani, 3 jadi cikgu, 1 jadi pensyarah, 1 jadi bsnsswoman, 1 jadi doctor, 1 jadi engineer, dan 1 jadi bsnssman. Pagi petang dia membanting tulang bekerja untuk sara adik beradik mak aku dan dia tak pernah mengeluh. Mengikut kata anak-anak dia which are makcik pakcik aku, dia percaya manusia dkt dunia ni tiada yang miskin, its the matter of choice. Kalau dia pilih jadi miskin, miskin la. Kalau pilih nak jadi senang insyaAllah akan senang. Yang penting kerja keras.

Rancangan yang dia paling benci? Aku rasa semua anak cucu dia tahu prog tv apa dia benci. Yeah, dia benci racangan ~Bersamamu~. Bagi dia, menangis atas sebab kemiskinan ni bodoh, boleh usaha lagi kan. Alah, kalau korang tgk pun kadang kadang rasa geram kot. Orang dlm rancangan tu menangis soksek soksek tapi kt belakang ade hi fi. Miskin ke cmtu? Nenek aku ckp dia pun dlu susah tapi tak pernah menangis pun dgn kemiskinan dia, dia usaha untuk hidup, untuk besarkan anak-anak dia.

Okay cerita pasal usaha, makcik aku yang sulung tak la pandai sgt. So, belajar pun dpt results tak berapa ok. Tapi nenek aku usaha hantar dia belajar. Fail, hantar belajar lagi sampai berjaya. Nenek aku tak pernah give up tapi makcik aku yang sulung tu yang give up rasanya. Rasanya 3kali dia amek test dan nenek aku usaha untuk bayar. Aku rasa bagi nenek aku tak pernah wujud ayat, "kalau dia belajar boleh sebenarnya". Ayat yang ada cuma utk berjaya mesti ada ilmu dan caranya belajar. 3kali test itu aku kira sgt byk. Sebab atuk nenek aku petani, bukan polis, bukan askar. Yang lain alhamdulillah dpt masuk university dgn mudah aku kira.

Setakat itu dulu la aku ckp pasal nenek aku. Sekian.

Happy mother's day to all mothers out there.



whatever happen on 14th, God pls give me strength.


5 Comments:

  1. oren said...
    mama and mok.
    happy mothers day!
    (:
    Mazni said...
    like this post, itulah pengorbanan seorang ibu, yeah ayah is not excluded, ayah has done alot of things too, but since it's mother's day, kita cita pasal emak la en, hehe, jangan lah risau gelisah cuak sangat, sikit2 sudah, pergi tengok benda2 hijau ke or anything that can calm you down, insyaAllah you diberikan yang terbaik based on your effort *kenyit2 mata
    yuhanis said...
    haha.nice!
    happy mother's day to me too.


    future superb mom.LOL
    Nadhirah Zamrose said...
    heyy i like mok already!psl yg bersamamu tu...mmg btul :)
    hppy mothers day!
    syahmi said...
    >Tyah
    On behalf on mama and mok. Thanks babe. :)

    >Mazni
    Yeap yeap. Betul betul betul.

    >Anney
    Oh ya ya. Anney will be a superb mom in the future. Hahahah.

    >Nadh
    Yeap, thats my mok. :)

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online