Monday, January 17, 2011

i win?

Orang cakap, hidup ni baik dibalas baik, jahat dibalas jahat.
Tapi kadang kadang aku terfikir, am I the only one who is bad?
Aku jahat, dia baik. Camtu?
Okay, aku kasi contoh 2org pencuri, si A dan si B masuk rumah somebody.
Curi sama sama harta orang lain. Buat jahat sama sama.
Lepas tu time nak divide harta curi tu si A dengan si B gaduh sebab si A nak share lebih.
Si A nak 60%, nak kasi si B 40% only.
Lepas lama lama gaduh si B fed up dengan si A.
Then dia amek 40% harta curi tu dah blah.
Ayat last si B dekat si A, "Buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat".

Okay, kita tengok senario camtu, tak pelik ke si B cakap camtu dekat si A?
Si B ade buat baik? Si A buat jahat?

Sometimes, in our life, shit happens. Both buat salah yang memamg dah salah.
So rasionalkah kita untuk cakap dia patut dapat balasan even what they both done are wrong?

7 Comments:

  1. JaJa said...
    tragis. aku tumpang sedih.
    trust no one. nk merompak sorunk2 dude.
    silah said...
    hurm,,,lau x sngaje bt jahat kt org, kire jahat gak eh??
    anna green said...
    people kadang2 susah nak menyedari kesalahan sendiri..
    atiq radzali said...
    ini lah kehidupan..kadang2 kita kat atas..kadang2 kita kat bawah.. :D
    .::annemishi::. said...
    aku suka isu nih.

    eventually, semua benda memang akan dapat balasan.
    pernah dengar orang kata macam nih?
    'dengar apa yg benda dia nak cakap, bukan tengok orang dia. benda yg baik ambil,'
    tuh utk org yg mendengar.
    tapi orang yg ckap tuh,
    tuhan pesan 'dan jgnlah kamu perkatakan sesuatu yg kamu tak kerjakan,'

    kalau nak diikutkan no body's perfect.
    ada orang tahu benda ni, tapi dia tak tahu yg lain.
    jadi, dia dikira kena bagitau benda yg dia tahu, tapi tak yah bagitau benda yg dia tak tahu.
    so, sama-sama fair lah kan?

    lagipun, manusia nih memang kena peringat slalu.
    manusia nih pelupa.

    oh, kalau x masuk topik, maaflah.
    Uncle said...
    rumah mung kena pecoh masuk ko boh?
    syahmi said...
    >Gayson
    Merompak sorang bahaya. Xda org jaga line.

    >Silah
    Kalau tak sengaja xpe kot. :-?

    >Anna green
    Yeap. True that.

    >Tiq
    Now kt bwh I guess. Haha.

    >Anne
    Oh yang point ats tu aku faham lagi. Yang bwh bwh tu aku lost sikit. Nnti ko tulis kt blog ko.

    >Faris
    Haha. Tu example.

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online