Tuesday, February 8, 2011

cheese naan.

Sepanjang lebih kurang 6bulan di bumi Uncle Sam ni, antara benda yang buat aku sentiasa careful when buying thing is
benda tu halal atau haram. Nak kena tengok benda tu apa ingredients dia, ada U, UD, K ke tak. Sometimes, benda yang
kita tak pernah terfikir seperti aiskrim, fries, candy yang kita rasa dia halal boleh jadi tak halal. Its because of the
ingredients, or maybe its because of the way preparing it. Sebagai contoh, semua orang cakap fries tu halal, boleh makan.
Tapi dah cukupkah sekadar kita tahu bahawa potato itu halal? Bagaimana pula dengan cara penyediaannya like how they mix
the potato to make the fries, what kinda oil that they use to fry it, and etc. Jadi, bagaimana kita nak tahu bahawa benda
tu halal atau tidak?

Di zaman sekarang ini, marilah kita sama sama celik IT, google sikit ingredients yang dia guna, cara penyediaan dia.
Seperti yang kita sedia maklum, ada website yang boleh kata membantu kita jugalah dalam nak determine whether benda tu halal
atau tak seperti http://www.muslimconsumergroup.com/ dan banyak lagi website lain. Yeah, mungkin ada yang akan kata website
itu mungkin tak betul and so on. Tapi, at least you have an awareness of determining whether that thing is halal or not. I mean
usaha kita untuk cari maklumat tentang bahan yang dia guna, apa pandangan masyarakat muslim pasal makanan tu, cara penyediaan dia.
I'm not a pious person tapi insyaAllah Tuhan bagi kita pahala dengan usaha kita untuk tahu benda tu halal atau haram. Dengan
erti kata lain, jangan main bedal je apa yang instinct kita cakap halal. Satu lagi, apa guna pakai smartphone kalau tak
boleh nak google benda-benda macam tu. Baik guna 3310. Macam kita nak pergi solat bejemaah di masjid then bila kita sampai orang
dah habis jemaah, kita masih dapat pahala berjemaah if I'm not mistaken. Ingat, Tuhan ni Maha Pemurah.
InsyaAllah kita dapat pahala atas usaha kita tu.

Jadi kawan-kawan, tidak kira kita di Malaysia atau mana-mana ceruk dunia, hati-hati dengan benda yang kita makan.
Bukan semua mamak halal kan? Bukan semua kedai Ah Chong haram kan? Kedai Pak Man pun tak semestinya halal kan?
Tanam awareness tentang halal haram benda yang kita makan tu.Ingat apa yang Pendidikan Islam cakap kalau makan makanan
haram? Hati tak tenang. Sistem badan mudah rosak. Ingatan tak kuat. Dan macam-macam lagi. Kita nak jadi bagus kan?
So guys, remember, we are what we eat.


*maaf kalau post macam merapu*

4 Comments:

  1. Rabi'ah said...
    kalau nak confirm lagi, pegi website kedai makanan tu [cth : mcd, dunkin] and check ingredients dia satu2. betul tak? and selalu dia tulis makanan tu kosher ke tak.

    oh and kalau dia tulis kfc tu zabiha, konfemkan betul2 supaya tak menyesal di kemudian hari. T_T
    Anonymous said...
    kat malaysia tak pernah plak nak concern semua nie?
    igt sume ada logo jakim tu halal?
    kat malaysia kenapa xpernah sensitif benda camnie?

    sampai negara uncle sam baru nak sensitif melimpah2.

    haish.
    NadhirahZamrose said...
    mat saleh pun cari ayam premium (betol dak)...yg sembelih cara islam,sbb bersih,risiko penyakit kurang...jadi kita yg islam,usaha sekuat mungkin la crik yg halal di mne2 kite berada pun sbb whatever it is apa yang Allah suruh tu la yg terbaik,even sekecil2 perbuatan pun :) insyallah

    my lecturer told me that his friend's brother sanggup jadi vegetarian sepanjang belajar oversea sbb takut sgt termakan yg haram...kagum :) me myself,i dont think mmpu...huhhh
    syahmi said...
    >biah
    Betul-betul. Check sedalam yang boleh kalau tak yakin. And kalau tak yakin juga, tak payah makan. Bukan xde bnde lain nk mkn.

    >anonymous
    Kt Malaysia aku concern gk kot. Mkn kedai melayu je. Mana mkn TGI dan seangkatan. Kat Malaysia senang cari benda halal. Yes, ada yang tak halal gak yang claim halal tapi percentage yang halal Malaysia dgn sini berbeza. Sensitif dkt sini sbb say fries boleh mkn dkt burger king tapi xleh sbb dia fry with the same fryer dgn pork. Tapi kt Malaysia mana ada mcm tu. Its a diff kinda situation.

    >nadh
    Betul panda. Kalau rasa tak yakin dgn mknan tu mkn je bnde lain yg boleh mkn. Bkn mati pn x mkn kfc kt sini.

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online