Sunday, March 13, 2011

pray for japan.

Springbreak sikit lagi nak sampai penghujung.
Mr Michael Valenza hantar email cakap kelas cancel Isnin ni sebab ada firedrill waktu kelas.
So yeah, I have an extra one day holiday.
Springbreak ni aku tak pergi mana-mana. Saving duit sikit.
Biasa la, bila besar ni baru faham macam mana bila urus duit sendiri. Nak bayar itu, bayar ini.
Tu belum ada bini dengan anak-anak lagi tu. Susah, susah.

Okay, dua tiga hari ni dunia kalut dengan gempa bumi dekat Jepun(3/11/2011).
Gempa bumi tu juga mengakibatkan tsunami.
Gempa bumi tu dah kurang dah sikit rasanya mengikut laporan tapi aku kurang pasti sebab banyak sangat news. Tak sure exact time. Harap-harap begitulah.
Tapi yang aku blur dan memang betul tak tau adalah pasal nuclear reactor yang dia cakap tak dapat sustain suhu dia. Malaysiakini pula lapor kadar radiasi naik 1000kali ganda.
Dengar macam teruk juga tapi situasi sebenar aku kurang pasti. Tambah-tambah aku ni budak social science, kurang bijak pasal benda-benda geology, physics, chemistry ni.
Dan biasalah, bila negara yang mana students kita agak ramai, jadi hot la news tu. Students Malaysia dekat Jepun lebih kurang 2400.
Hot nya berita ni dekat Malaysia lebih kurang Egypt dulu rasanya cuma kali ni bencana alam, yang Egypt tu bencana manusia.
Kawan-kawan aku yang belajar di sana selamat rasanya mengikut status facebook yang di post mereka.
Dan pesawat MAS pun dah start beroperasi kembali dah mengikut status saudara aku yang melawat anaknya di Sendai sejak minggu lepas.
"Oredi checked in. Flight on schedule. will board at 0900 malaysian time. Sori cannot answer individually. Internet intermittent. Almost everyone try to be online."
Diharap rakyat Malaysia yang berada di Jepun dan rakyat Jepun yang terselamat berada dalam keadaan sihat dan selamat.
Sebab aku baca tadi tsunami, earthquake warning ada lagi hari ni, cuma kurang sikit compared to previous one.
Sama-samalah kita berdoa untuk keselamatan mereka.
Pray for Japan.

4 Comments:

  1. LORD ZARA 札拉 said...
    Pray For Japan.

    Somehow I don't know why some people still play around with this issue.

    Do take care dik!

    :)
    anna green said...
    ada orang tu dah ada nuffnang ^^

    p/s:pray for Japan. Amin :)
    Neddy said...
    pray for japan.
    especially for Malaysians,Malaysia.
    syahmi said...
    Lord Zara.
    InsyaAllah. U too. :)

    Anna Green.
    Nuffnang saja letak. Amin.

    Neddy
    Yeap, to all people. :)

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online