Friday, December 25, 2009

ksa

im back!
damn rindu bloggin.
flight to kl to madinah was really tirin.
cos im stuck at the seat plus im wearin shoe durin the flight which im not really used to.
arrived in madinah around 9 sumthin i guess bt there it was already dark.
almaklumla, isyak pn 7.15 as i remembered.
the we head to our hotel near masjid Nabawi.
went there with my ma and 97others.
that night ma asked me to accmpny her to masjid.
i went there around 11 kot for isyak mghrb prayers, jama'.
bt siyesly at that time i know nuthin bout raudah.
the next day baru ah aku tau psal raudah.
raudah tu org ckp tempat mustajab doa.
siyes aku suka sbab org ckp bt ibadat kt masjid nabi ni 1000 more than masjid biasa.
the next day tu baru dpt tgk mkm nabi,baqi', raudah dgn btol.
raudah hard to enter bt alhamdulillah.
my stay in madinah is from 14 to 17,
cos on 17th afternoon tu da b'tolak to mekah for umrah.
1st time pkai ihram siyes risau.
1.tkot talipinggang loggar.
2.kne jaga larangan2 .
journey to mekah to madinah pn quite long.
3-4hours la gk.
arrived in mekah terus bt umrah.
tawaf, saei, bergunting, tertib.
smpai bergunting msuk ah aku kdai gunting.
number four, number 4.
tapi yg ampeh nye pak arab tu bt no 1, bt its okay.
17-22 there, sempat la bt 5 kali cos the last day bt tawaf widak je.
tapi smpai masjidil haram for the first time ase cm tak caya.
1.cos still tak caye aku da smpai tanah haram(madinah and mekah)
2.cos dpt tgk kaabah, sentuh kaabah.
first2 tak knal lagi mane bucu rukun yamani, hajarul aswad.
pstu lama2 da okay cos bila tawaf bkn nmpk pn bnde tu.
pegi masjidil haram ni lagi seronok ase cos org ckp bt ibadat kt cni 100000 more.
for prayers, 30min before waktu lagi da kne pegi cos tkot tak dpt tmpt.
yg bestnye gk, dpt mnum air zamzam byk2, FOC plak tu.
nabi ckp air zamzam ni air yg paling bagus kt dunia.
kt mekah dgn madinah ni byk bnde yg aku bt senanye, tak ckup ruang na cite.
kebab? best aku ase tapi tak menyempat na masuk mulut.
so, i enjoyed doritos and barbican.
barbican kt cni gile murah aku ase, sr2-sr2.5 = rm1.84-rm2.3
tingat plak aku kt jason, pain, adhwa.
tapi na bt cmne, bag da full, tak dpt la aku na bwk blek.
pegi tanah haram ni la baru aku tau yg tanah haram ni org bkn Islam tabole msuk.
also went to jeddah, taif.
sume miqat gk aku pegi utk bermiqat cos travel agncy tu na suruh knal sume miqat.
going there, bertambah la gk cket ilmu sejarah Islam which i know nuthin bout that before.
back here, ase cm na pegi lagi plak tmpt tu.
plus terdetik la hati ase na buka travel agency antar org2 pegi bt umrah/haji.
bak kata org, sambil2 dpt rezeki kita beribadat/tlg org.
sekian for this post.

thanks to abg din, abg det, en saidin
yg jadi rmmate sepanjang 10days kt sana.

7 Comments:

  1. .::annemishi::. said...
    wow. g umrah! best.
    x gtau awal2.
    bleh mnx tlong doa kt ku.
    haha.

    ptong rmbut no 1?
    ha3.
    kompem licin.
    yuhanis said...
    alhamdulillah (:
    dh tbuka pun hati kau
    hehee
    spermatocyte v2.0 said...
    kalau bukan muslim masuk cmner ek?
    worth trying huh.
    nanti aku nak gi usha. hahaha.
    Nabilah Farhana Yahya said...
    alhamdulillah ko dh smpai tnh haram..
    teringin jugak nak pi situ nnt...
    nyet... said...
    >anne
    haha.
    tade ah licin.
    biase2 je.

    >anney
    cesh.
    sarcastic btol.

    >jason
    ntah ah.
    tapi aku ase ade checkpoint a few km before msuk tanah haram tu.

    >bell
    =)
    Nadhirah Zamrose said...
    OMG!!!
    i've completely forgotten bout u goin 2 umrah.dang! (did i actually?)
    sorry nyet~~~
    nyet... said...
    >nadh
    haha.
    amnde na sorry.
    panda2~

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online